Manisa’da Tütün Üreticileri Yeni Sezon Çalışmalarına Başladı

Manisa’nın Selendi ilçesindeki üreticilerin büyük bir bölümünün geçim kaynağı olan yeni sezon tütün üretimi fidanların yeşermesiyle başladı. Ekim, Kasım ayı gibi tamamlanması beklenen tütün üretiminin ilçede 3 bin çiftçi tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi.

Haberin Detayı
M. Kürşad Sarıkaya
msarikaya@manisagundemhaber.com

40 Yaşında , Manisa Gündem Haber Editörü. 10 yıl boyunca çeşitli siteler geliştirdikten sonra , Manisa Gündem Haber kurulduğundan bugüne editörlük yapmaktadır.

2000’li yıllarda kota nedeniyle bitme noktasına gelen ancak daha sonraki yıllarda tekrar çiftçinin gelir kaynağı haline gelen tütün, geçtiğimiz yıl 24 TL başfiyat ile satıldı. Neredeyse tüm yıla yayılan bir süreçte üretilen tütünde yeni sezon çalışmaları fidelerin yeşermesiyle başladı.

Tütün üretilmesi emek isteyen bir iş

Fidan üretimine yerin sürülmesi, düzeltilmesi ve tırmık çekip düzenlenmesi ile başlayan üreticiler, tütün fideler inin yeşermesinin ardından yabani otları yolarak sulamaya başladı. Sabah akşam fidelerin içinde bulunduğu naylonların açılıp kapatılması ve bakımlarının yapılmasıyla başlayan serüvende üreticiler gözü gibi baktıkları fidanları çocukları gibi koruyorlar.

Tüccara tütünü verene kadar hep cepten verip toplu para alacaklar

“Tütün işi meşakkatli bir iş” diyen 3 çocuk annesi Hasibe Akgün, “Tütüncülük zor iştir ancak bereketlidir onun için bütün evimizin gelir kaynağı tütüncülüktür, şimdi fidelerimizi yetiştiriyoruz. Fideler büyüdüğünde tarlamıza dikimini yapacağız. Ardından çapası ve kırım işlemi yapacağız. Seralarda kurutup istifleyip kolileyip tüccara teslim edeceğiz. Bu işler yaklaşık ekim kasım ayını buluyor. Bu zamana kadar hep cepten verip toplu para alacağız. İlacını atacağız. Allah yardımcımız olsun.

“Evimizin gelir kaynağı tütüncülüktür”

Geçtiğimiz sezon ürettiğimiz tütünlerin parasını bile almadan bu sezonun çalışmasına başladık. Tütüncülük böyle zor böyle çileli böyle meşakkatli bir iştir. Tütün evlat gibidir evlat gibi bakarız. Fidesini ektikten sonra tarlaya ekip çapasını yaparız. Yazın tarlada gece gündüz yapraklarını kırarız. Sonra kurutup istifleriz. Gerçekten zor iştir ancak evimizin gelir kaynağı tütüncülüktür.” dedi.

Selendi’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin çiftçi tütün üretimi yaparken bu sayının yine aynı oranda olacağı bildirildi.

İlgili haber Manisa'da PTT Önünde 65 Yaş Üzeri Gerginliği Yaşandı

Son güncelleme tarihi : 23 Mart 2020 11:00

Cevap yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Akgedik TOKİ-Menemen Bağlantı Yolunda Zemin İyileştirme Çalışmaları Sürdürülüyor…