Selendi’de Tütün Üreticilerinin Yüzü Gülmedi!

Manisa'nın ve İlçelerinin başlıca geçim kaynaklarında olan tütün üreticiliği, her geçen gün üreticilerinin emeklerini boşa çıkartması nedeniyle, üreticilerinin yüzünü güldürmedi.

Haberin Detayı
M. Kürşad Sarıkaya
msarikaya@manisagundemhaber.com
21 Ocak 2020 - 15:05
Manisa haber | Ekonomi Gündem | Selendi haber

40 Yaşında , Manisa Gündem Haber Editörü. 10 yıl boyunca çeşitli siteler geliştirdikten sonra , Manisa Gündem Haber kurulduğundan bugüne editörlük yapmaktadır.

Manisa’nın Selendi İlçesinde tütün alımları başladı, Ancak tütün üreticilerinin başlayan alımlar yüzlerini güldürmedi. Sözleşme şartlarına uymayan tütün firması, üreticilerin anlaştıkları fiyatın altında alımları yapmaya başladı.

Selendili çiftçiler 2019 yılında ürettikleri tütünlerini, sözleşme imzaladıkları firmaya tütünlerini teslim etmeye başladılar. Tütün baş fiyatının 24 TL olarak belirlenmesine rağmen, tütün alımları ortalama olarak 22-23 TL arasında alımlar yapılmakta. 2000 yılında devlet tarafından üreticilere kota konulması nedeniyle tütün üreticiliği bitme noktasına geldi. Sonrasında ilçe genelinde tekrar çiftçiler tarafından ekilmeye başlanan tütünlerin, ilçeye bağlı pazar yerinde alımlarına başlandı. 2 bin 400 civarında tütün üreticisinin bulunduğu ilçede, 2019 yılının tütün mahsulleri teslim edilmeye başlandı. İlçe genelinde 2 bin tonu bulan tütün üretiminin, üreticileri tarafından, alımı yapan firmanın alım fiyatının düşük olduğunu, bu nedenle tütün üretiminden zarar ettiklerini, tütün fiyatının daha yüksek olması gerektiğini belirttiler.

Tütün üreticilerinin hakları yeniyor

Selendi Ziraat Odası Başkanı Servet Akyıldız tarafından konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, 2019 yılında Selendi İlçesine 2 bin 400 civarında tütün üreten çiftçinin kayıt yaptırdığını, ürünlerini sözleşme yaptıkları özel sektöre teslim etmeye başladıklarını, karşılıklı sözleşme imzalayan tüccarın, sözleşme şartlarına uymadığını, düşük fiyat verdiğini belirtti. Tüccarlara sebebini sorduklarında, tütünlerin kalitelerinin istedikleri gibi olmadığını, bu nedenle düşürdüklerini, ziraat odası olarak Selendili üreticilerin haklarının yendiğini, ziraat odası olarak ta 2019 yılında tütün üreten üreticilere, uygun fiyata 40 bin zeytin fidanı ve 15 bin badem fidanı dağıttıklarını, ilerleyen yıllarda tütün üreticilerinin bu fidanların alternatif ürün olacağını, bu sayede ilçenin ekonomisine katkı sağlamayı planladıklarını belirtti.

 

Son güncelleme tarihi : 21 Ocak 2020 15:07

Cevap yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
MASKİ Ekipleri Depremin Merkez Üssündeki Konteyner Kentinin İçme Suyu Hattını Döşüyor!